Избрани Новини

Предлагаме Рупите за ЮНЕСКО

Архив Бургас

21-03-2012, 10:35

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

"Леля Ванга не ни е напуснала. Тя продължава да ни помага и от небето. Духът й се усеща на това място", твърдят жители на село Рупите.

Българският Ерусалим, както петричани наричат местността Рупите, е сред чудесата на България и има място в ЮНЕСКО.

Така местните ще защитават в кампанията "Чудесата на България 2" своето предложение за включване на Рупите в списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО, предаде АСН. 

Според тях това, че в местността е живяла и помагала на нуждаещите се пророчицата Ванга, която повечето местни хора смятат за по-велика дори от Майка Тереза, е голям коз. 

"Леля Ванга не ни е напуснала. Тя продължава да ни помага и от небето. Духът й се усеща на това място", твърдят жители на село Рупите. Пророчицата вдигна своята църква "Света Петка Българска", край храма е нейният гроб, а пред завършване е и манастирският комплекс "Ванга". 

Районът е прочут и с лековитата си минерална вода. "В храма на Ванга идват всякакви хора, за да запалят свещ и да се помолят. Според украински специалисти, които изследваха подробно местността в продължение на месец миналата година, тук е един от енергийните центрове на света. 

Хора от всички краища на света идват по тези места, за да търсят своето чудо. Вярващите не са секнали с годините, напротив, обясняват местните. Община Петрич разчита на популярността на пророчицата в целия свят, за да развива туризъм. "За нас Рупите трябва да са част от "Чудесата на България 2", казват и от кметството в южния град.  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов