Избрани Новини

Експерти консултират кмета за архитектурните паметници на Варна

Мисия Варна

05-04-2014, 09:08

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Канят варненци на публично обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета

Архитекти, художници, историци и журналисти ще дават идеи за визията на града

15 експерта ще консултират кмета на община Варна Иван Портних по теми, свързани в опазването и съхраняването на недвижимото културно наследство на града. Това стана ясно на среща, по време на която бе прието да бъде създаден тематичен консултативен съвет, с председател Николай Савов – художник, и секретар Християн Облаков – юрист и изследовател на варненската архитектура.

Съветът, който ще стане факт със заповед на кмета ще има в състава си архитекти, художници, реставратори, фотографи, историци и журналисти.

Изработване на механизъм за опазване и съхраняване на сградите с архитектурна стойност, които са частна собственост, обогатяване и актуализиране на списъка с обекти, обявени за паметници на културата, естетизация на градската среда, бяха  част от темите, които бяха поставени още на първата среща.  "За нас е важно Варна да върне блясъка си на град с богато историческо минало, ние носим пряка отговорност това да се случи, затова разчитаме много на вашата експертна подкрепа. Ще имате пълно съдействие от страна на администрацията по всички теми, които поставяте", каза кметът Иван Портних.

"От три години търсим решения по тези наболели за града въпроси, вярваме, че  този път резултати  ще има", каза Николай Савов. Той допълни, че  дружеството има готовност с конкретни предложения за обогатяване, съхранение и реставрация на богатото архитектурно наследство на Варна.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов