Избрани Новини

Търновалийски пита кмета: Защо няма паметник на Борис Христов?

Червените съветници чакат отговор

Георги Търновалийски пита кмета за паметника на Борис Христов пред Дома на културата

Питане относно скулптурната композиция на Борис Христов пред Градския дом на културата в Пловдив по случай 100 години от рождението на световноизвестния бас отправя към кмета Иван Тотев заместник-председателят на Общинския съвет от БСП Георги Търновалийски.

Причината е, че от няколко седмици Пловдив отново се тресе от поредния скандал с паметник и този път ситуацията е срамна, посочва социалистът.  По негова информация през 2011 година с Решение на Общински съвет-Пловдив, Градски дом на културата бе именуван «Борис Христов». Същата година е постъпило предложение от Сдружение «Добротворие БГ» по случай 100 години от рождението на великия бас пред едноименния Дом на културата да се изгради скулптурна композиция на Маестро Борис Христов. Приложено е подкрепящо писмо от Дружеството на пловдивските художници с председател Снежана Фурнаджиева. Предложението е внесено чрез обществения посредник на Пловдив г-жа Юлия Юрдекова в Експертен съвет по устройство на територията при Община Пловдив. След разглеждане Съветът излезе с решение, че счита предложението за градоустройствено аргументирано и предлага на главния архитект скица-предложение за ситуиране на паметника.  Становището на ЕСУТ е препратено към ресорния заместник-кмет , за да бъде оформено и внесено за обсъждане в постоянните комисии и на редовна сесия на Общински съвет-Пловдив. За съжаление, до момента такова предложение от дирекция „Култура” при Община Пловдив не е депозирано, изтъква Георги Търновалийски.

 В края на миналата година с писмо до председателя на Общински съвет-Пловдив арх. Илко Николов, доц.д-р  Мария Шнитер, заместник-председател на сдружение „Добротворие БГ”, е представила за одобрение идейния проект за изграждане на скулптурната композиция. Изрично е упоменато, че средствата за изграждането ще бъдат осигурени чрез дарения, без да се изисква сума от бюджета на Община Пловдив. Вместо общинските служители да облекат тази прекрасна гражданска инициатива в законова форма, с благодарност и гордост да  приемат  реализиране на дарителското начинание, утвърждаващо българската култура и  Пловдив като кандидат за Европейска столица на културата, на преден план се проявяват ниски колегиални страсти, а на заден план - високи политически сметки, възмущава се Георги Търновалийски. Настоявам кметът да отговори защо, въпреки решението и становището на ЕСУТ и многобройните подкрепящи писма, до момента не са предприети съответните мерки за внасяне на предложението в Общински съвет – Пловдив.

На сесията утре ще се разглежда проект «Възпоменателна алея в памет на Борис Христов» по предложение на Атанас Хранов във връзка с едновековния юбилей на Маестрото. Изграждането на тази алея изключва ли изграждането на скулптурна композиция и ако- да, кой взе това решение и с какви мотиви, пита Търновалийски. Той настоява за отговор до 15 април, тъй като 100 години от рождението на Борис Христов се навършват на 18 април.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов