Избрани Новини

Възстановят пазар за роби в Склаве

Невиждан досега панаир стягат в санданското село Склаве. Събитието ще се проведе от 20 до 22 юни, а гвоздеят на атракциите ще е възстановеният пазар за роби от римско време, който е бил в селището.

Община Сандански реализира проект по Програма за развитие на селските райони. Другоселците вече наричат жителите на селото римляни, защото наистина населеното място ще се превърне в един малък Рим от първи век преди Христа, пише "Стандарт". Легендата за вожда на най-голямото робско въстание в Древен Рим – Спартак, ще оживее тук. И това никак не е случайно. Старото име на селището е Славе – латинска дума, която означава „роб". Населеното място е известно като родно на великия тракиец и с някогашния пазар на роби, на който е продаден самият Спартак и който ще бъде възстановен.

Но това няма да е всичко. Ще има гладиаторски тренировки и битки, ще се продават тракийски и римски кулинарни изкушения, различни стоки, ще има фолклорни прояви. По този начин ще се утвърди древният панаир в селището като привлекателно и запомнящо се място с история, легенди и обичаи. В кметството ще се създаде малка експозиция за Спартак и за местните легенди с макети, с костюми на тракийци, гладиатори, ще е налице етнографски кът за тукашните народни носии. Информационни табла ще разказват историята на всеки един от предметите в експозицията.

За да се привлекат български и чуждестранни туристи ще се монтират указателни табели по пътя към Мелник до центъра на Склаве. Ще се изготви и разпространи информационна брошура, ще се заснеме кратък филм по време на провеждането на възстановките и създадената експозиция с туристическата насоченост за реклама на селото, на историята му и на провеждащия се панаир.

„Някогашното тържище за роби е било в местността Панаира в края на селището, близо до стадиона. Там ще го възстановим. Експерти ще обучат хора от местното население, които ще са водещи в следващите 5 години. Дано тази атракция и напливът на туристи оставят и младите в селището, да има работа за тях на този пазар, споделя кметът на селото Павел Пъхнев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)