Избрани Новини

Банско, Добринище и Разлог-обединени ски центрове

За втора поредна година в Банско бе проведено награждаване за най-добър хотел в курортния град, инициирана от Портала на българските общини Kmeta.bg. Надпреварата между хотелите в проведената класация бе в три категории – тризвездни, четиризвездни и петзвездни. Градоначалникът на Банско Георги Икономов награди  първенците в конкурса за хотел 3 звезди. Приза за третото място взе „Пирина клуб", на второ място се класира комплекс „Молерите", а престижната първа позиция спечели хотел „Уникато". Най-силна бе конкуренцията при четиризвездните хотели, където наградите връчи губернаторът Муса Палев.

Благой Рагин награди печелившите петзвездни хотели. В рамките на церемонията се проведе дискусия на тема „Как да превърнем Банско и региона в целогодишен курорт”. Участници в нея бяха кмета на Община Банско Георги Икономов, Благой Рагин, председател на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация, областния управител на Област Благоевград Муса Палев, както и представители на туристическия бизнес в курорта. Бяха обсъдени идеи относно развитието на Банско и региона като целогодишна туристическа дестинация и необходимите стъпки в тази посока.
„Преди Банско да се превърне в целогодишен курорт е необходимо той да подобри условията си на зимна дестинация. Необходимо е с общи усилия – на местната власт, държавата и бизнеса - да работим активно за развитието на Банско, Добринище и Разлог като обединени ски центрове, предлагащи на туристите по-богати и разнообразни условия за практикуване на зимни спортове. Вече години наред целенасочено работим за обновяване и разширяване на ски съоръженията, за построяването на Втора кабинкова въжена линия. В тази връзка ние не можем постоянно да загърбваме един проблем като недостатъчната ски зона в Банско и да казваме хайде сега да развиваме летния и целогодишния туризъм. Необходима е последователна държавна политика за устойчиво развитие първо на зимния туризъм в региона и след това на целогодишния, която да се реализира чрез разработването на съвременен и актуален План за управление на Национален парк Пирин, отразяващ, както грижата за природните дадености, така и социално – икономическите фактори. Безспорно най-голямата даденост, която имаме в региона, това е Пирин планина. Възможностите, които тя дава за зимен спорт, пешеходен туризъм, вело туризъм, риболовен туризъм, близостта на минералните извори, историческите  находки и ценности, които имаме в региона, трябва да се използват пълноценно за устойчиво развитие на целия регион” заяви на срещата Икономов.

Председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, Благой Рагин подкрепи Икономов за спешната нужда от втори лифт. Той заяви, че Македония и Сърбия полагат сериозни усилия, за да привличат инвеститори в туристическия бранш и работят целенасочено в тази посока.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов