Избрани Новини

Светът през 2014 според предсказанията на Айзък Азимов

По време на Световната изложба в Ню Йорк в 1964 година, писателят-фантаст Айзък Азимов предсказва, какъв ще бъде света след 50 години

Още тогава предсказанието е публикувано в New York Times.
Четейки прогнозата днес разбираме, че писателят е успял да предвиди практически всички технически постижения!
Според Азимов, половината от електроенергията в 2014 година ще се изработва от АЕЦ, а в огромните пустини на Аризона и Казахстан ще заработят слънчеви електроцентрали. Съобщенията ще станат спътникови, а космическите кораби към това време успешно ще стигнат до Марс - как да не споменем марсохода Curiosity.
Фантазиите на Азимов днес са реалност - писателят твърдеше, че телефоните ще могат да се носят в джоба, а техните екрани ще ни дадат възможност да четем книги и да разглеждаме снимки. Устройства им ще работят без кабели – с помощта на батерийки или акумулатори. Филмите ще ги показват в тримерен формат, а времето за приготвяне на храна и скучната домашна работа ще бъде съкратено – в кухните ще господстват автоматични битови прибори с таймери: тигани, тостъри, печки и кафе-машини. Днес изобретенията са факт.
Според Азимов, обликът на градовете в 2014 година ще се промени: домовете и голяма част от урбанистичното пространство ще отидат под земята: така може да се икономиса за отопление на жилищата и за охлаждане през лятото (още сега има паркинги и цели търговски комплекси). На повърхността ще бъдат разположени паркове, градини и дори ще може да се пасе добитък (това изглежда по-малко вероятно).
Писателят предсказва, че транспортът ще престане да има допир с пътищата, а ще бъде над земята на височина около един метър. Речните и морските плавателни съдове ще се плъзгат над водата, тяхната скорост ще бъде значително увеличена.
Азимов предсказва също, че в 2014 година населението на земного кълбо ще достигне 6,5 млрд. души, а в САЩ ще живеят 350 млн. (към 1 юни 2013 г. в щатите били регистрирани 316 млн. души). Ръстът на населението трябва да спомага за усвояването на Арктика, на пустините и откриването на нови хранителни продукти. Така например, ще започнат да се използват микроорганизми, които според Азимов, ще преработват водораслите в питателна храна.
Според прогнозата на писателя, в 2014 година основният проблем на човечеството ще бъде скуката! Именно затова професията психология ще получи невероятно развитие, а психиатрията ще стане престижна специалност.
Сега, всичко гореспоменато ни се струва привично и банално, но за далечната 1964 година това са били смели, оригинални и абсолютно фантастични твърдения.
А това, че не всички идеи на Азимов днес се оказаха реализирани, означава единствено, че изобретателите трябва да ги имат предвид!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов